Mnozí propagátoři ekologického zemědělství říkají: "Biopotraviny chutnají lépe". LEA s takto pojatou prezentací, převzatou ze zahraničních materiálů, nesouhlasí a proto se jej rozhodla ověřit v praxi. U příležitosti 12. pražského Biojarmarku ekofarem, který se letos konal spolu s Dožínkovými slavnostmi na Toulcově dvoře (16. - 17. září 2005), proto uspořádala první spotřebitelské testy biopotravin v ČR. První tři byly zaměřené na zeleninu, sýry a pečivo.
Vlastní test probíhal jako anonymní ochutnávky s cílem vybrat co nejchutnější produkty. (Účastníci měli zaškrtnout číslici na hlasovacím lístku číslo na stupnici od 1 do deseti pro každou biopotravinu, 10 = nejvíce chutná, 1 = nejméně chutná). Mezi zpravidla desítku vzorků biopotravin byly zamíchány 2-3 vzorky konvečního původu. Kromě vybírání nejchutnější potraviny spotřebitelé měli tipovat i které vzorky pochází z konveční produkce. Kvůli objektivnosti byly talířky se vzorky označeny písmeny A-L. Po zpracování výsledků testu, do kterého se zapojilo téměř vždy sto návštěvníků akce, můžeme konstatovat, že v případě zeleniny a sýrů byl rozdíl znatelný a spotřebitelé odhalili konveční produkty. Výsledky u pečiva už tak jednoznačné nebyly. Blíže k jednotlivým testům se dozvíte níže.
Zelenina odstartovala 1. test!
VÝSLEDEK ANKETY O NEJCHUTNĚJŠÍ ZELENINU: (body: 1=nejméně chutná, 10=nejvíce chutná) |
1. |
Ředkvičky BIO, od pana Weidenthalera z ekofarmy Luční Údolí ve Velehradu (vzorek C)
| 7,20
|
2. |
Červená řepa BIO, od pana Štěrby z ekofarmy v Deblíně (vzorek D)
| 6,50
|
3. |
Cuketa BIO, od pana Netíka z ekofarmy ve Spáleništi u Dobrušky (vzorek L)
| 6,07
|
4. |
Rajčata BIO, od pana Weidenthalera z ekofarmy Luční Údolí ve Velehradu (vzorek K)*
| 5,98
|
5. |
Rajčata BIO, od pana Weidenthalera z ekofarmy Luční Údolí ve Velehradu (vzorek A)*
| 5,88
|
6. |
Salát BIO, z ekofarmy Country Life v Nenačovicích u Berouna (vzorek J)
| 5,62
|
7. |
Rajčata konvečního původu, zakoupená v nedalekém supermarketu (vzorek F)
| 5,45
|
8. |
Kedluben Gigant BIO, z ekofarmy Country Life v Nenačovicích u Berouna (vzorek H)
| 5,41
|
9. |
Paprika BIO, z ekofarmy ABATIS ze Zvole u Prahy (vzorek B)
| 5,30
|
10. |
Pórek BIO, z ekofarmy Country Life v Nenačovicích u Berouna (vzorek G)
| 5,24
|
11. |
Paprika konvečního původu, zakoupená v nedalekém supermarketu (vzorek E)
| 5,16
|
12. |
Mrkev BIO, od pana Weidenthalera z ekofarmy Luční Údolí ve Velehradu (vzorek I)
| 5,12
| * |
-------------------------------------------------------
pro kontrolní účel byly do ochutnávek zařazeny dva stejné vzorky - rajčata pana Weidenthalera pod písmeny A a K.
| |
První test se konal během pátečního podvečera jarmarku a předmětem zájmu spotřebitelů se stala zelenina.
Celkem 91 účastníků jarmarku a dožínek vybíralo z dvanácti vzorků zelenin tu nejchutnější. Deset z nich byly v kvalitě BIO a dvě konvenčního původu.
O tom, jak jednotlivé vzorky chutnali, se dozvíte v přiložené tabulce. S jasným odstupem vyhrály ředkvičky pana Weidenthalera. Prvním zeleninovým vícemistrem se stala červená řepa pana Štěrby a stupně vítězů trochu nečekaně doplnila cuketa manželů Netíkových. Konveční produkty skončily na samém chvostu startovního pole. Abychom zjistili, zda test má určitou vypovídací hodnotu, zařadili jsme do testu jeden výrobek dvakrát - byla to rajčata pana Weidenthalera, která v testu chutnosti skončila těsně na 4. a 5. místě.
Dovolíme si však malou poznámku k zde prezentovanému pořadí: srovnání jednotlivých druhů biopotravin nemusí nutně znamenat, že druhy zelenin, které dopadly nejhůře, také nejhůře chutnají. Každá z nich má své specifické vlastnosti a LEA do budoucna připravuje srovnávací testy stejných druhů zelenin (od více výrobců, BIO i NEBIO).
Zajímavé je však sledovat, jak spotřebitelé hledali a dohledali konvenční potraviny. Zelenina koupená těsně před testem v nedalekém supermarketu získala nejvíce hlasů. Papriku označilo 26 a rajčata dokonce 32 lidí za konvenční. Spotřebitelé poznali ten rozdíl a dle žebříčku chutí dali přednost BIO.
Sýry potvrdily triumf produktů ekofarem
Nejatraktivnější z testovaných komodit - sýry - přišly na řadu před sobotním polednem a narozdíl od zeleniny zde byla i nepřehlédnutelná zahraniční účast. Kromě tuzemských sýrů z nabídky ekofarem Štěrbových, Špatných, Šourkových čeští spotřebitelé ochutnávali dva německé sýry (1 sýr plátkový a 1 sýr typu Niva) a jedny slovenské korbačiky. LEA je testu zařadila, aby lidem dokázala, že alespoň v zahraniční je již podstatně širší nabídka sýrů v kvalitě BIO, zatímco u nás produkce sýra stále jen přežívá díky několika dobrým rodinným farmám, jejichž možnosti nejsou nevyčerpatelné. K doplnění sortimentu jsme v konvečním obchodu další dva druhy sýrů.
Výsledky testu jsou již známé a momentálně se převádějí do elektronické podoby, zveřejněny budou nejpozději do čtvrtka 22.9. Již nyní Vám však můžeme prozradit, že žádný z českých sýrů nezískal celkové prvenství a spotřebitelé opět poznaly konveční produkty. Sýry koupené v supermarketu získali od tipujících 70 hlasů (1. místo v počtu tipů na konveční výrobek) a 32 hlasů (3. místo). Celkem 92 hlasujících rozhodlo, že na třetím místě pomyslného žebříčku chutí skončily slovenské korbačiky. Vícemistrem se stal jak jinak než sýrový dort od manželů Šourkových z ekofarmy Filoun (zde nutno podotknout, že dort - podobně jako jiné sýry - byl rozkrájen na malé, anonymmní kostičky a tak nemohla nastat situace, že by spotřebitelé tomuto výrobku dávali více kvůli atraktivnímu vzhledu). Smutnou skutečností je, že v prvním testu sýrů si prvenství odnesl německý sýr s plísní od firmy Hirtenkaese. Nicméně věříme, že někdo z producentů vrátí při příštím sýrovém testu prvenství zpět do Čech či na Moravu.
Pečivo plné překvapení
VÝSLEDEK ANKETY O NEJCHUTNĚJŠÍ PEČIVO: (body: 1=nejméně chutná, 10=nejvíce chutná) |
1. |
Konveční celozrnný chléb CEREA, Delta pekárny (vzorek C)
| 6,56
| 2. |
chléb BIO se slunečnicovými semínky, Albio (vzorek A)
| 6,23
| 3. |
Vánočka BIO, Country Life (vzorek J)
| 6,20
| 4. |
Houska BIO, Albio (vzorek H)
| 6,14
| 5. |
Chléb BIO pšeničný se slunečnicovými semínky, Jizerské pekárny (vzorek D)
| 6,00
| 6. |
Konveční chléb žitný, Pekárny a cukrárny Klatovy (vzorek F)
| 5,86
| 7. |
Konveční chléb se slunečnicovými semínky, Michelské pekárny (vzorek B)
| 5,60
| 8. |
Bageta BIO slunečnicová, Albio (vzorek I)
| 5,33
| 9. |
Chléb BIO žitnopšeničný, Jizerské pekárny (vzorek G)
| 5,19
| 10. |
Žemle BIO, Jizerské pekárny (vzorek E)
| 4,73
| |
Posledním a nejvíce napínavým testem byly anonymní ochutnávky pečiva z celozrnné mouky, kde v konkurenci sedmi výrobků v kvalitě BIO významně zabodovali i tři konvenční celozrnné produkty.
Všeobecně se očekával triumf produktů společnosti Albio, která již druhým rokem provozuje stále známější biopekárnu v centru Prahy. Jaké bylo ale překvapení, když se po sečtení výsledků na prvním místě skončil konveční celozrnný chléb CEREA od pekáren Delta. O druhé místo svedl litý boj chléb se slunečnicovými semínky od společnosti s novinkou na českém trhu - vánočkou společnosti Country Life. Byl to vůbec nejtěsnější rozdíl v celém hlasování, Chléb z Albia nakonec porazil vánočku z Country Life o necelé 0,03 bodu! Dodejme, že vánočka pochází z Nenačovické pekárny, která teprve před týdnem oficiálně zahájila svůj provoz. Čtvrtým místem pro housku potvrdila kvalitu svého pečiva společnost ALBIO. Nezaostali však ani jiní producenti biopečiva, na pátém místě skončil pšeničný chléb od Jizerských pekáren, se kterým se již běžně setkáte ve vybraných pobočkách hypermarketů Carrefoure a supermarketů Albert.
|