Nejlepší BIO-koncepty německých velkokuchyní byly poprvé odměny novou cenou Biostar 2003. Stalo se tak v březnu na mezinárodním veletrhu v Hamburku z iniciativy spolkového ministerstva zemědělství a ochrany spotřebitelů (BMVEL).
Soutěž Biostar je součástí informační kampaně spolkového ministerstva zemědělství a ochrany (BMVEL) zaměřené na propagaci biopotravin. Jedna z oblastí kampaně se pod heslem "více kvality a více zisku s biopotravinami" speciálně věnuje i veřejnému stravování. Kuchyním a restauracím, které uvažují o zavedení biopotravin do jídelníčku, nabízí BMVEL bezplatné školící kurzy, osobní konzultace regionálních poradců a telefonickou infolinku. Nechybí recepty na osvědčené biopokrmy včetně cenových kalkulací a kontakty na regionální dodavatele biopotravin.
|
Šeštičlenná porota nakonec vybrala 17 projektů v šesti kategoriích: Labužnictví a hotelové kuchyně, Cateringové služby, Podnikové jídelny, Nemocniční kliniky a domovy, Menzy a jídelny základních škol a předškolních zařízení. Ceny na výstavě předával předseda soutěžní komise - známý kritik restaurací Wolfram Siebeck spolu s vedoucí oddělení ochrany spotřebitelů BMVEL Dr. Reginou Wollersheim.
Porota při hodnocení zohlednila způsoby nákupu biopotravin, přípravu a kreativitu menu, angažovanost a informovanost kuchařů, stranou nezůstalo ani zpeněžení hotových jídel. V kategorii Labužnictví a hotelové kuchyně získala první cenu restaurace Bioland-Hofrestaurant Voigt ze SykeGesselu. Tento členský podnik svazu Bioland na jih od Brém porotu přesvědčil svoji zásadou "čerstvé bio z pole přímo na stůl", na vlastních pozemích si totiž pěstuje většinu biopotravin. Jako nejlepší cateringovou službu porota vybrala firmu "Wackelpeter und Tafelfreuden" z Hamburku, která uspěla především rozmanitostí nabízeného sortimentu v kvalitě BIO a využíváním biopotravin z regionálních zdrojů. Hlavní cenu v kategorii "Podniková jídelna" získal kolínský GerlingKonzern, který denně připravuje na 2 000 jídel a již od roku 1998 vaří pouze z biopotravin! Naopak nemocnice
GemeinschaftsKrankenhaus z Herdecke
Předseda soutěžní komise - známý kritik restaurací Wolfram Siebeck, vedoucí oddělení ochrany spotřebitelů BMVEL Dr. Reginou Wollersheim s vítěz kategorie Labužnictví a hotelové kuchyně - Jochen Voigt z Bioland-Hofrestaurantu v SykeGesselu.
|
vaří z biopotravin již od sedmdesátých let a tato tradice ji vynesla i první ceny mezi nemocničními klinikami a domovy. Jako nejlepší ekomenza přesvědčila porotu Fachhochschule z dolnosaského Ottersbergu, která 80% rozpočtu věnuje na nákup biopotravin. Navíc zde studenti spolupracují na tvorbě jídelníčku a mohou vypomáhat i v kuchyni. V kategorii "školy a denní jesle" uspěla mnichovská Friedel Eder Schule pro tělesně i mentálně postižené žáky. U této soukromé školy porota zohlednila i pedagogické přínosy a prezentaci otázek zdravé výživy v učební osnově.
Z proslovů organizátorů a soutěžících bylo při slavnostním vyhlášení výsledků zřejmé, že s individuálním konceptem mají biorestaurace větší šanci uspět na trhu. Oceněné projekty jsou praktickou inspirací pro ostatní kuchyně, jak lépe využívat biopotraviny v jídelníčku. Již zavedení jednoho chodu v kvalitě BIO či nákup biopotravin má pozitivní vliv na výživu spotřebitelů a životní prostředí nás všech.
HLAVNÍ CENY 1. ROČNÍKU BIOSTAR 2003
kategorie Labužnictví a hotelové kuchyně
Bioland-Hofrestaurant Voigt, Jochen Voigt, An der Wassermühle 18, 28857 SykeGessel
kategorie Cateringové služby
"Wackelpeter" und "Tafelfreuden", Jens Witt, Farmsener Landstr. 73, 22359 Hamburg
kategorie Podnikové jídelny
GerlingKonzern, Pietro Santoro, Spiessergasse 22, 50672 Köln
kategorie Nemocniční kliniky a domovy
GemeinschaftsKrankenhaus Herdecke, Heinz Fischer, GerhardKiehleWeg 4, 58313 Herdecke v
kategorie Menzy
Fachhochschule Ottersberg / Mensa, Ulrike Bülow, Große Straße, 28870 Ottersberg
kategorie Jídelny základní škol a předškolních zařízení
Friedel Eder Schule, Franz Christen, Max Pröbstl Str. 11, 81929 München
Podle nedávno vydaného průvodce biorestauracemi v SRN existuje v zemi 220 jídelen s alespoň jedním chodem v kvalitě BIO. Trochu jiná je situace v ČR, kde by se biorestaruace v pravém slova smyslu s trochou nadsázky daly spočítat na prstech jedné ruky. Pro lepší informovanost uvádíme seznam převzatý z manuálu LEA s názvem "Kam pro biopotraviny" (řazeno abecedně dle názvu města) - nejde avšak vždy o místa, kde se vaří pouze z bioproduktů, nýbrž o taková, kde biopotraviny tvoří podstatnou složku jídelníčku.
Natura Viva, Koliště 5, Brno
Bazalka, Máchova 147, Hradec Králové
Alma Klub, Velké nám. 40, Kroměříž
Jídelna, Staroměstské nám. 28, Mladá Boleslav
Jídelna Jiřka, Havlíčkova 72, Poděbrady
Albio, Truhlářská 20, Praha 1
Country Life, Melantrichova 15, Praha 1
Country Life, Jungmanova 1, Praha 1
Govinda, Soukenická 27, Praha 1
Govinda, Na hrázi 5, Praha 8
Vesmírna, Ve smečkách 5, Praha 1
Jídelna zdravé výživy, Školní 1, Teplice
(Pokud víte o zde neuvedené biorestauraci, uvítáme, sdělíte-li nám o ní základní informace včetně kontaktů - nejlépe na lea2@ecn.cz.)
|